Svijet

Американци "забринути" због нереда у Кини

ВАШИНГТОН - Бијела кућа синоћ је изразила забринутост и апеловала да све стране у кинеском сјеверозападном региону Синђијанг "покажу уздржаност" послије немира у којима је у овој области са муслиманским становништвом погинуло 156 људи.


"Дубоко смо забринути због извјештаја о толиком броју жртава и повријеђених у насиљу у граду Урумћи, на западу Кине", саопштио је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

Он је додао да у овом тренутку нису јасне околности под којима су људи страдали или су повријеђени, те да је прерано да се даље спекулише.

"Позивамо све у Синђијангу да покажу уздржаност", рекао је Гибс.

Дан послије етничких немира, кинеска полиција растјерала је око 200 људи окупљених испред џамије у граду Кашгару и поставила контролне пунктове.

Приведено је више од 700 људи, јавила је званична агенција Синхуа, а локални становници кажу да полиција врши насумичне рације у подручјима која насељавају Ујгури.

Полиција има податке о покушајима да се организују немири у граду Аксу, у граничном ергиону који је био захваћен немирима крајем деведесетих, наводи Синхуа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog