Svijet

Обама се шлихтао Путину, али му Руси не вјерују

МОСКВА - Предсједник САД Барак Обама похвалио је данас најутицајнијег руског политичара, премијера Владимира Путина, током њиховог првог званичног сусрета у Москви и оцијенио да је ово одлична прилика да се поправе односи између двије земље.


Упадљиво неспретни, двојица лидера су се поздравили на почетку састанка у Путиновој резиденцији изван Москве, под утиском прошлонедјељних критика које је Обама изрекао о Путину, као о човјеку који је у мислима још у прошлости.

"Свјестан сам не само изванредног посла који сте обавили у име руског народа као премијер, односно предсједник, али и сада, на премијерској функцији", рекао је Обама.

Путин, који је углавном избјегавао да гледа Обаму у очи, рекао је да су постојали периоди конфронтације у америчко-руским односима.

"Повезујемо наду у развој наших односа са вашим именом", додао је руски премијер.

Обама се састао са Путином дан након разговора са предсједником Дмитријем Медведевим. Они су склопили споразуме о смањењу броја нуклеарних бојевих глава, транспорту америчке војне опреме преко руске територије према Авганистану и оснивању међудржавне комисије о јачању односа између Москве и Вашингтона.

Другог дана посјете, Обама ће пред студентима московске Нове економске школе одржати говор о демократији, глобалној економији и америчко-руским односима.

Руски медији извјештавају о посјети америчког предсједника без еуфорије и концентришу се на склопљене споразуме.

Анкете показују да већина Руса не вјерује Америци и да их Обама није освојио.

Пословни лидери који су допутовали са Обамом желе да искористе посјету за јачање трговине и инвестиција.

Руска трговина са САД у 2008. години вриједила је само 36 милијарди долара, што је исто као и са Пољском, а америчке инвестиције у Русији далеко су мање од европских.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog