Društvo

Бања Лука: Спомен-плоче из касарни склоњене због санације

БАЊА ЛУКА - Руководство Касарне "Козара" у Бањој Луци донијело је одлуку о привременом измјештању дијела спомен-обиљежја погинулим припадницима Војске Републике Српске, због санације у овом објекту, потврдио је данас помоћник министра одбране БиХ Живко Марјанац.


Марјанац је данас на конференцији за новинаре у Касарни "Козара" рекао да му је министар одбране БиХ Селмо Цикотић потврдио да он није наредио привремено измјештање спомен-плоча погинулих припадника ВРС.

"Имајући у виду да би санација требала да обухвати читав простор касарне `Козара`, ради предстојеће вјежбе НАТО-а `Здружени напор 2009`, било би ружно да тамо гдје је ова спомен-плоча остане једна црна рупа", истакао је Марјанац.

Марјанац је рекао да га је руководство касарне "Козара" информисало да су спомен-плоче, које су привремено измјештене, закључане у просторијама Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ.

"Постојање спомен-плоча у касарни никада није доведено у питање, ступићемо у контакт са Борачком организацијом РС /БОРС/ и у складу са њиховом жељом вратити плоче на првобитно мјесто или на неку другу локацију након завршетка санационих радова", истакао је Марјанац.

Он је додао да ће БОРС предложити да се спомен-плоче поставе на мјестима да би биле ближе грађанима, а не да се налазе у објектима гдје су затврене и гдје грађани једном годишње имају могућност да их обиђу.

Главни руководилац Тима за припрему предстојеће вјежбе "Здружени напор 2009" бригадни генерал Драган Вуковић рекао је да је почела санација објекта 14, у којем се налазе спомен-плоче погинулим припадницима ВРС и потврдио да је због тих радова руководство касарне "Козара" донијело одлуку о привременом измјештању спомен-обиљежја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog