Društvo

Бања Лука: ''Научноистраживачки рад, образовање и научни подмладак''

БАЊА ЛУКА - Тематска расправа "Научноистраживачки рад, образовање и научни подмладак" организована је с циљем да би се дошло до што квалитетнијег материјала за израду стратегије развоја науке и технологије Републике Српске, изјавио је генерални секретар Академије науке и умјетности РС /АНУРС/ Драгољуб Мирјанић.


"Ова расправа је интересантна, јер се цијелокупни научни живот РС углавном одвија на Универзитету с обзиром да немамо јаких института као што имају велике и земље у окружењу", рекао је Мирјанић новинарима у Бањој Луци прије расправе.

Он је додао да ће у расправи учествовати академици и префесори са Универзитета који ће допринијети профилисању научно истраживачког рада и дати добра рјешења која ће помоћи стварању што квалитетније стратегије развоја науке и технологије РС.

Мирјанић је напоменуо да стратегију припрема Министарство науке и технологије, те додао да би овај документ требало да почетком септембра буде упућен у јавне расправе.

"Ово је друга по реду тематска расправа коју организује АНУРС са Министарством науке и технологије РС. На данашњој расправи фокусираћемо се на науку, истраживачки рад и посебно на научни подмладак", истакао је Мирјанић.

Мирјанић сматра да се у Српској мало улаже у науку, иако је познато да најбогатије земље свој развој заснивају на науци.

"Једна од активности АНУРС јесте да покаже и помогне ресорном министарству, Влади РС и Народној скупштини на који начин улагати у науку што више средстава да бисмо оспособљавали младе истраживаче", каже Мирјанић.

Помоћник министра за науку РС Винко Богдан појаснио је да ће приликом израде стратегије у обзир бити узете релевантне информације, сугестије и примједбе са тематских расправа које организује АНУРС, као врховна научна институција у РС.

Богдан је рекао да се годишње из Буџета РС за развој науке издваја 0,07 одсто бруто друштвеног производа, те да је препоручено да у наредних неколико година то буде барем један одсто

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog