Nauka

Трећина жена са раком дојке - не треба операцију!

ЛОНДОН - Трећина жена којима је кроз јавне прегледе постављена дијагноза рака дојке непотребно се лијече, јер њихов тумор није опасан по живот, објавио је данас британски Медицински журнал.


У студији скандинавских стручњака указује се на дилему са којом се суочавају љекари при откривању и лијечењу рака дојке.

У неким случајевима тумор напредује толико споро да ће пацијенткиња умријети од неке друге болести прије него што покаже симптоме обољења.

Љекари не знају да ли ће канцер постати смртоносан или безопасан, па почињу лијечење свих пацијенаткиња које добију дијагнозу тумора. Утврђено је да лјечење рака јаким лијековима, зрачењем или операцијом наноси штету здрављу.

Аутори студије користили су податке из програма снимања жена у Аустралији, Британији, Канади, Норвешкој и Шведској.

Они су пратили трендове седам година прије примјене програма и седам година након тога.

Стручњаци су утврдили да су доктори почели да уочавају већи број случајева рака дојке, али су истоременео и почели да лијече већи број жена којима то није било потребно.

"Мамографија без сумње помаже неким женама, док другима одмаже. Не постоји прави одговор, ријеч је о личном избору", изјавио је Гилберт Велч, професор на Институтуза здравствену политику и клиничка истраживања у Вермонту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog