Svijet

Бан Ки Мун критикује Г8 због климатских промјена

ЛОНДОН - Генерални секретар УН, Бан Ки Мун, критиковао је данас индустријске силе из Групе 8 зато што се нису дубље посветиле борби против климатских промјена.


 

Обично се не дешава да генерални секретар УН икада иступа против било чега што одлуче САД, па је још чудније што је то учинио у случају осам најмоћнијих индустријских земаља.

Лидери су се јуче на самиту у италијанској Лаквили договорили да се до 2050. године емисије штетних гасова умање за 50 одсто, али је Бан сугерисао да су велика смањења потребна прије тог рока.

Највиши званичници земаља Г8 састаће се са својим колегама из земаља у развоју ради расправе о новом споразуму у вези са глобалним загријавањем.

Састанком ће предсједавати амерички предсједник Барак Обама.

Лидери Г8 покушаће да убиједе неке од великих земаља у развоју да преполове своје емисије штетних гасова до 2050. године.

Бан је рекао да је јучерашњи договор добродошао, али да лидери треба да буду амбициознији у вези са циљевима до 2020. године.

"Ово је политички и морални императив и историјска одговорност за лидере, због будућности човјечанства, чак и због будућности планете Земље", рекао је Бан.

Он је додао да лидери треба да саставе финансијски план о подстицајима за сиромашније земље у оквиру борбе против загађења и како би ублажили ефекте климатских промјена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog