Društvo

Влада РС усвојила Приједлог секторске стратегије развоја индустрије

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је Приједлог секторске стратегије развоја индустрије РС за период од 2009. до 2013. године која дефинише основне циљеве и правце развоја индустрије на путу ка модерној и развијеној економији.


Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Ђуро Грбић рекао је да се стратегија састоји из шест дијелова.

"У уводном дијелу дат је преглед структуре индустрије РС, те основне тенденције и правци развоја, а слиједи преглед секторске стратегије развоја металне и електро индустрије", прецизирао је Грбић.

Према његовим ријечима, стратегија разрађује развој индустрије прераде метала, а детаљно је обрађена секторска стратегија индустрије текстила, коже и обуће.

"У стратегији су анализирани могући правци дјеловања институција РС за уклањање и ублажавање ограничења за развој индустрије, а на крају је обрађено десет стратешко-развојних циљева", навео је Грбић.

Он је напоменуо да циљеви подразумијевају завршетак приватизације и реструктурисање предузећа, побољшање пословног окружења, подстицаји и улагања, повећање и подстицаји извоза, супституција увоза и подршка домаћој производњи.

Међу циљевима су, како је рекао, и повећање запослености и развој људских ресурса, формирање предузетничке инфраструктуре, побољшање ликвидности и смањење фискалног оптерећења предузећа, унапређење техничке регулативе, технолошки развој те заштита животне средине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog