Društvo

Просјечна задуженост по становнику 1.700 КМ

БAЊA ЛУКA - Укупна задуженост у БиХ, закључно са мајем ове године, износи 14,5 милијарди КМ, а просјечна задуженост по становнику износи око 1.700 КМ, подаци су Централне банке БиХ.


У Служби за односе с јавношћу Централне банке БиХ истакли су да од 14,5 милијарди КМ укупне задужености, 6,5 милијарди КМ отпада на кредите становницима, а 6,7 милијарди чине кредити привреди.

"Раст пласмана кредита у БиХ од почетка ове године благо је успорио, што је резултат нарушеног повјерења између банака и клијената због економске кризе. Кредитирање привреде и становништва, послије сталног раста до краја прошле године, смирено је од почетка ове године, али нема драстичног урушавања", рекли су у Служби за односе с јавношћу.

Према подацима Централне банке БиХ, укупни депозити становништва на крају маја ове године износили су 5,21 милијарду КМ, што је за око 270 милиона мање у односу на исти период прошле године.

"Од укупног износа депозита становништва, депозити по виђењу износе око двије милијарде КМ, док су орочени и штедни депозити 3,2 милијарде КМ", кажу у Централној банци БиХ.

Разлог због чега је крајем прошле године дошло до значајнијег повлачења депозита, у Централној банци виде у страху од утицаја свјетске финансијске кризе и истичу да је важна чињеница да ниједна комерцијална банка није имала проблеме с ликвидношћу, па су сви захтјеви грађана за исплатама испоштовани.

"Мјере које је предузела Централна банка БиХ значајно су подржале напоре комерцијалних банака. Може се рећи да је сада присутан благи тренд повећања депозита, а томе у прилог говоре и статистички подаци према којима су укупни депозити у новембру прошле године износили око пет милијарди КМ, а у мају ове године износе 5,21 милијарду", наводе у Централној банци.

У Централној банци БиХ кажу да је повјерење грађана у банкарски сектор пољуљано дијелом због страха од кризе, а дијелом и због потеза које су поједине банке повукле у свом пословању, а тичу се каматних стопа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog