Svijet

У Француској опет побуна имиграната

ЛИОН - Група младих палила је синоћ, трећу ноћ заредом, аутомобиле и уништавала продавнице у француском месту Фирмини, на југоистоку земље, због смрти једног младића у полицијском притвору у том граду.


Нереди су настављени у четвртак вече пошто се скоро 200 људи окупило испред куће у којој је живио Мохамед Бенмуна (21), који је у сриједу преминуо у полицијском притвору послије, како је саопштила полиција, покушаја самоубиства.

Полиција је у сриједу, послије прве ноћи нереда, кад је Бенмуна био још жив, али у коми, ухапсила девет особа.

Власти у Фирминију су распоредиле око 150 полицајаца за разбијање демонстрација, пошто су млади у центру града почели да ломе излоге на апотекама, пекарама и другим мањим продавницама.

Полиција у том граду је саопштила да је Бенмуна, који је био ухапшен због покушаја изнуде, током боравка у полицијском притвору направио уже од чаршафа да би се обесио.

Бенмуна је, према тврдњама полиције, послије покушаја самоубиства упао у кому, а након неколико сати је преминуо.

Чланови његове породице су изразили сумњу у ту верзију догађаја и у четвртак су поднијели пријаву у којој су затражили објашњење о околностима Бенмунине смрти, а људе које протестују позвали су да остану мирни.

Аутопсија тијела, која је јуче обављена, потврдила је да је смрт наступила због гушења, као и да на тијелу не постоје трагови насиља, саопштило је тужилаштво у Сент Етјену, највећем граду у близини Фирминија.
Јавни тужилац није довео у питање поступање полиције према ухапшеном, али је признао да видео-надзор у Бенмуниној ћелији није био исправан.
Инспекторат полиције је саопштио да је покренута истрагу о цијелом случају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog