Društvo

Србима не наметати нови ''црногорски правопис''

ПОДГОРИЦА - Српски национални савјет честитао је доношење правописа црногорског језика свим Црногорцима, који то, како се наводи, доживљавају као остварење идентитетског права, али и упозорио да у будућности не покушавају да га, на било који начин, намећу говорницима српског језика у Црној Гори.


"Уколико то покушају, схватићемо то као покушај организованог државног затирања српског језичког и националног идентитета", истиче се у саопштењу СНС.

СНС је изразио чуђење због чега су се, на дан озваничења правописа црногорског језика, предсједник Црне Горе /Филип Вујановић/ на Цетињу и премијер /Мило Ђукановић/ у Дубровнику јавности обраћали на српском језику и користили српске облике типа "сутра, предсједник, појести и слично", а не, сада већ нормиране црногорске облике који се у црногорском правопису обиљежавају графемима које не постоје у српском језику.

"Уколико то раде да не би иритирали 32 одсто грађана Црне Горе српске националне припадности и 64 одсто грађана српске језичке припадности, позивамо их да слободно прозборе црногорским језиком, јер тиме неће у нашим очима бити ништа мање предсједник и премијер свих грађана него што јесу", наглашава СНС .

Савјет изражава жаљење што црногорски стручњаци за правопис нису нормирали бар још пет-шест црногорских гласова и слова, јер би тиме идентитска динстинкција између Срба и Црногораца била још израженија.

"Но, и ово је, што се нас Срба тиче, довољно. Надамо се да ће након овога престати оптужбе црногорских културних институција на наш рачун за великосрпски национални и језички империјализам", истиче се у саопштењу.

СНС је обећао свим говорницима црногорског језика да ће након овога још снажније инсистирати на идентитетској посебности Црногораца у односу на Србе, и Срба у односу на Црногорце, у свим сферама друштвеног живота и тиме дати допринос помирењу и мултиетничком складу у Црној Гори.

"Очекујемо да ће тако поступати и црногорска национална заједница у односу на Србе, који смо аутохтоно становништво на тлу заједничке државе", наводи се у саопштењу.

Нови црногорски правопис, који је јуче представљен у Министарству просвјете и науке, имаће 32 слова и засниваће се на принципу "пиши као што збориш, а читај како је написано".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog