Svijet

Обама у Гани

АКРА - Амерички предсједник Барак Обама допутовао је синоћ у посјету Гани, гдје ће се обратити посланицима државног парламента и обићи историјски замак у коме су били затворени робови, током своје прве званичне посјете Африци.


Обама ће у парламенту говорити о демократији, а његова посјета овој афричкој земљи трајаће 24 часа.

Очекује се да ће се амерички лидер заложити за бољи рад државних администрација и економски развој Африке, након што је јуче на самиту Г8 у Италији осигурао пакет од 20 милијарди долара за помоћ у развоју пољопривреде сиромашних земаља.

Обама ће разговарати са предсједником Гане Џоном Атом Милсом, а потом ће обићи једну болницу за лијечење обољелих од маларије.

Заједно са својом супругом Мишел, која је потомак афричких робова, он требало би да посјети замак Кејп коуст, познат као тачка са које су робови пребацивани у Америку.

"Један од разлога због коих путујемо у Гану је тај што ту имамо функционалну демократију, предсједника који се озбиљно бори против корупције, а видјели смо и значајан економски раст", рекао је предсједник САД прије поласка за Акру.

Обама је стигао у Гану синоћ, послије тродневног самита Г8 у Лаквили, а на аеродрому га је топло дочекао Ата Милс, уз звуке традиционалних бубњева и плес.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog