Republika Srpska

Енергетски и финансијски сектор први превазилзе кризу

БАЊА ЛУКА - Енергетски и финансијски сектор Републике Српске имају највеће шансе да се извуку из кризе, те тренутно трпе њене мање посљедице него грађевинска, дрвна и металска индустрија, рекао је члан Удружења економиста "СВОТ" Горан Рачић.


Према његовим ријечима, за разлику од текстилне и кожарске индустрије, које тренутно највише осјећају посљедице свјетске економске кризе и имају проблема са ликвидношћу и одржавањем производње, енергетски и финансијски сектор РС за сада су у много бољој позицији.

"Издвојио бих и прерађивачку индустрију, која уз државне подстицаје има солидне шансе да мање осјети посљедице кризе. Видимо да је ове године засијано готово исто пољопривредних култура као и претходних година, што је, такође, позитивно", рекао је Рачић.

У "Своту" истичу да слабији опоравак појединих привредних области у РС "кочи" успорено кредитирање привреде.

"Предузећа су због тога већ сада неликвидна и не могу да извршавају своје обавезе према добављачима и банкама", истакао је Рачић.

Он сматра да би опоравак привреде РС могао да услиједи тек након што буду спроведене започете реформе.

Према подацима Завода за статистику РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, прерађивачка индустрија у првих пет мјесеци ове године остварила је раст производње од 31,3 одсто..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog