Nauka

Мајмуни разумију простију граматику?

КЕМБРИЏ - Мајмуни могу формирати реченице и причати са акцетом а нова истраживања показују да могу препознати и простију граматику.


''Били смо веома заинтересовани да видимо да ли мајмуни могу регистровати уобичајене ствари, које налазимо у језику људи, као што је додавање наставка ''ед'' (ed), у Енглеском језику ради креирања прошлог времена'', ракао је вођа пројекта, Ансгар Ендрес, лингвиста на Универзитету Харвард.


Претходна истраживања код једне врсте мајмуна ''тамарина'' су показала да животиње могу разумјети основну, просту граматику, као на промјер, идентификовање које ријечи логички долазе иза неких других ријечи у реченици.


Али исто истраживање је открило да мајмуни нису разумјели комплекснију граматику, као када ријечи у реченици зависе једна од друге, али су раздвојене.


Иако је истраживање показало да су мајмуни глуви за сложенију комуникацију, нова истраживања показују д а тамарини могу преознати бар један ''сложенији'' граматички концепт: префиксе и суфиксе.


Наиме, једна група мајмуна је била изложенаемитовању пар ријечи са препознатљивим и истим префиксом, а друга а друга група је слушала исте ријечи којима је додат препознатљив или исти суфикс.


У другој фази је установљено да мајмуни реагују када слушају научену ријеч, али којој је измјењен ред основице и префикса/суфикса, тако што су се окретали гледали у извор звука то јест разглас просторије у којој су били.


Истраживања се настављају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog