Republika Srpska

Медведев добио евродолар

АКВИЛИ - Ру­ски пред­сjед­ник је на кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре у Акви­ли по­ка­зао мо­не­ту ко­ја се мо­же на­зва­ти ета­ло­ном но­ве свјет­ске над­на­ци­о­нал­не ва­лу­те.


„Мо­гу да вас об­ра­ду­јем, имам у џе­пу над­на­ци­о­нал­ну ва­лу­ту ко­ју сам до­био на по­клон. То је узо­рак мо­не­те ко­ја се на­зи­ва 'ме­ђу­на­ци­о­нал­на ва­лу­та' - 'uni­ted fu­tu­re world cur­rency'. Ево је, мо­же­те да је ви­ди­те и опи­па­те", ре­као је Ме­две­дев.

„Нај­вје­ро­ват­ни­је ће се јед­ном по­ја­ви­ти не­што слич­но што ће би­ти сред­ство пла­ћа­ња. Уз ову мо­не­ту до­био сам и спе­ци­јал­на упут­ства и пра­ви­ла ко­ри­шће­ња. Ипак, ово је са­мо сим­бол на­шег је­дин­ства и же­ље да за­јед­но рје­ша­ва­мо и та­ква пи­та­ња.

Но­ву мо­не­ту - „евро­до­лар" - уру­чио је уче­сни­ци­ма са­ми­та Г-8 Сил­вио Бер­лу­ско­ни. На­пра­ви­ли су је бел­гиј­ски ди­зај­нер Лук Лу­икс и Ита­ли­јан­ка Ла­у­ра Кре­та­ра ко­ја је ди­зај­ни­ра­ла и ита­ли­јан­ску ва­ри­јан­ту нов­ча­ни­це од јед­ног евра, као и нов­ча­ни­це од 500 и 1.000 ли­ра. Ета­лон „над­на­ци­о­нал­не ва­лу­те" ис­ко­ван је у Кра­љев­ском мо­не­тар­ном дво­ру Бел­ги­је.

Ру­си­ја упор­но ин­си­сти­ра на до­го­во­ру о ства­ра­њу но­ве свет­ске ре­зер­вне ва­лу­те. Пред са­мит Г-8 Ме­две­дев је о то­ме го­во­рио ита­ли­јан­ским ме­ди­ји­ма, а по­но­во ће по­кре­ну­ти то пи­та­ње на са­ми­ту Г-20 ко­ји ће се одр­жа­ти у сеп­тем­бру у Пит­сбур­гу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog