Društvo

Mузеј ''Горажданска штампарија''

НОВО ГОРАЖДЕ- Руководилац и одговорни уредник пројекта "Горажданска штампарија" Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево професор Драган Бараћ синоћ је у Доњој Сопотници код Новог Горажда најавио отварање Спомен музеја "Горажданска штампарија" у порти овдашњег средњовјековног храма Светог Великомученика Георгија, који је 1454. године подигао херцег Стефан Вуксић Косача.


"При овом храму је у периоду од 1519. до 1523. године радила Горажданска штампарија која је у то вријеме била једна од најзначајних културних установа тог времена у Европи. Музеј би требало да отворе Митрополија дабробосанска и општина Ново Горажде у оквиру пројекта заштите споменичке цјелине", рекао је Бараћ .

Он је остакао да је Српској академији наука и умјетности предложио да подрже Филозофски факултет Универзитета Источно Сарајево и Народну библиотеку Србије у даљим истраживањима о српским штапаријама, јер се пројекат Горажданска штампарија показао изузетно успјешним.

"Најприје мислим на Милешевску штампарију која је била повезана са овом у Горажду. Тако би требало да наставимо започети посао штампања старих књига у циљу заштите и афирмације националне културне баштине", објаснио је Бараћ.

Он је најавио да би следеће године на сличном научном скупу у Доњој Сопотници требало да буде разговарано о рукописној књизи Минеју добрунском из 1590. године који су приликом истраживања пронашли у Дечанској збирци.

"Књигу би требало да копирамо и повежемо у три примјерка за ризницу манастира Добруна и новоотвореног Спомен музеја `Горажданска штампарија`", нагласио је Бараћ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog