Svijet

Ћурак наопако: Лукашенко критикује Русију

БЕЧ - „Русија губи на утицају на постсовјетском простору, у корист Кине и Европе, због непромишљене политике коју води", оцијенио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.


Говорећи о односу Бјелорусије са Русијом и Европском унијом Лукашенко је у интервјуу бечком дневнику „Пресе" истакао да у одређеним питањима његова земља има исти став као Москва, као и да се у последње вријеме појављује много тема са ЕУ код којих се мора сарађивати.

„Понекад Русија реагује на то осјетљиво на примјер код нашег учешћа у партнерству ЕУ-Исток.

Међутим, нико нам не може замијенити Русију. Али, Европљани нам нуде веома повољну сарадњу. Можемо технолошки учити и постоје ресурси за кредите. Готово половина бјелоруског извоза иде у Европу", образложио је он.

Бјелоруски предсједник је нагласио да, ако царинска унија коју форсира Русија буде ступила на снагу од идуће године, онда ће она бити приоритет Белорусије.

Поводом односа ЕУ према Бјелорусији, он је истакао да се морају тражити додирне тачке као што су проблеми транзита наркотика, трговине дјецом, као и заједнички транспортни и енергетски проблеми.

„Ако се при том појаве политичка питања онда ћемо их ријешити. Најважније је да се не постављају захтјеви за демократизацијом. Шта треба да демократизујемо. Који стандард важи. Свака земља има сопствене стандарде", констатовао је Лукашенко.

Упитан какав став има према условима Међународног монетарног фонда за добијање кредита, као што је захтјев за смањење притиска на пословни свијет Лукашенко је рекао да Европа можда жели да Белорусија све на брзину приватизује као Русија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog