Društvo

Хаг: Наставак суђења Перишићу

ХАГ - У Хашком трибуналу данас ће бити настављен главни претрес у поступку против бившег начелника Генералштаба Војске Југославије (ВЈ) генерала Момчила Перишића, којег оптужница терети за помоћ српским снагама које су починиле злочине у Загребу, Сребреници и Жепи од 1993. до 1995. године.


Суђење Перишићу ће, након једнонедјељне паузе, бити настављено унакрсним испитивањем бившег министра иностраних послова БиХ Мухамеда Шаћирбеја, који посредством видео-линка свједочи из Њујорка.

На суђењу бившем начелнику Ресора јавне безбедности МУП Србије генералу Властимиру Ђорђевићу, оптуженом за злочине над Албанцима на Косову у првој половини 1999. године, оптужба данас наставља доказни поступак, док ће на суђењу хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу бити настављен доказни поступак Готовинине одбране.

Тројица хрватских генерала оптужени су за учешће у удруженом злочиначком подухвату, који је за циљ имао да протјеривање Срба из Крајине, у току и после операције "Олуја" у августу 1995. године.

Данас ће бити настављено суђење бившим високим званичницима Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за етничко чишћење нехрватског становништва у западној Херцеговини, свједочењем једног од оптужених, генерала Слободана Праљка, кога унакрсно испитује заступник оптужбе.

У сриједу и четвртак, 14. и 15. јула, биће настављен главни претрес у поступку против бившег шефа Државне безбједности Србије Јовице Станишића и његовог помоћника Франка Симатовића-Френкија, које оптужница терети за формирање, обучавање и управљање припадницима специјалних јединица, које су починиле тешка кривична дјела у Хрватској и БиХ.

Поступак против седморице официра полиције и Војске Републике Српске Вујадина Поповића, Љубише Беаре, Драге Николића, Љубомира Боровчанина, Радивоја Милетића, Милана Гвере и Винка Пандуревића, оптужених за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године, биће настављен у сриједу и четвртак када би пред судом требало да се појави додатни свједок одбране некадашњег начелника безбједности Зворничке бригаде ВРС Драге Николића.

У четвртак поподне биће одржана статусна конференција у жалбеном поступку против македонског полицајца Јохана Тарчуловског, који је проглашен кривим за злочине над албанским цивилима у селу Љуботену и осуђен је на 12 година затвора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog