Svijet

Израелу се не свиђа приједлог ЕУ о палестинској држави

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је данас одбацио позив ЕУ да УН до одређеног временског рока признају палестинску државу, чак и у случају да Израелци и Палестинци не постигну међусобни договор.


"Мировни споразум може бити постигнут само путем директних преговора и не може бити наметнут", рекао је шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман.

Либерман је упутио коментар на говор који је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана одржао током викенда у Лондону и у којем је позвао међународну заједницу да одреди временски рок за признање палестинске државе.

"Након фиксног временског рока резолуцијом Савјета безбједности УН треба прогласити усвајање рјешења, којим је предвиђено успостављање двије државе", рекао је Солана јуче током предавања у Лондону у вријеме када су преговори између Израела и Палестинаца у застоју.

Заступајући повратак Израела у границе прије почетка рата са Египтом, Сиријом и Јорданом 1967. године током којег је заузео Западну обалу, Солана је нагласио да би посредници требало да успоставе временски рок за постизање мировног споразума.

Солана је додао да би у рјешење требало да спадају погранични параметри, избјеглице, контрола над градом Јерусалимом и безбједносни споразуми.

Палестинци су саопштили да не желе да покрећу мировне преговоре осим у случају обустављања активности око јеврејских насеља на Западној обали.

"Уколико стране учеснице у преговорима не могу да се придржавају временског оквира онда би требало да буде предложено рјешење, које подржава међународна заједница", рекао је Солана

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog