Društvo

''Егзит'' подржао ''Параду поноса''

НОВИ САД - Генерални менаџер новосадског музичког фестивала "Егзит" Бојан Бошковић подржао је "Поворку поноса", манифестацију гејева, лезбејки, бисексуалаца и транссексуалаца која ће у септембру бити одржана у Београду.


Бошковић је рекао да су "Егзит" и Организациони одбор "Поворке поноса" већ потписали декларацију о сарадњи у организацији те манифестације.

"Као што се `Егзит` мењао кроз десет година постојања, мислим да је и Србија десет година касније постала боља држава него што је била, а ово је још једна од битних ствари која треба да се мења у њој. Право на љубав је неотуђива ствар", рекао је Бошковић на касно синоћ одржаној конференцији за новинаре на новосадској Петроварадинској тврђави.

Он је навео да ће "Егзит" помоћи организацију "Поворке поноса", као и да ће помоћи око маркетинга, скретања медијске пажње на ту манифестацију, те око њене продукције у сваком облику.

"Желимо да поручимо да право на љубав не може да се одузме. С људима из организације `Поворке поноса` знамо се веома дуго и заједно смо прошли пуно лепих и ружних момената, па је логично да се `Егзит` одлучио да у потпуности пропрати манифестацију", рекао је Бошковић.

Истовремено, Марија Савић из организације "Поворке поноса" рекла је да ће тачан датум и локација одржавања "Поворке" бити саопштен ускоро, јер се финализира студија безбједности те манифестације.

"Главно питање које је везано за `Поворку` јесте безбедност и управо због тога датум још није званично утврђен, али знамо да ће манифестација бити одржана у септембру. У току су последњи договори са врхом београдске полиције и све ће се знати у наредних десетак дана", истакла је Савићева.

Члан Организационог одбора "Поворке поноса" Драгана Вучковић рекла је да је сарадња са српским институцијама много боља и да су се стекли услови да лезбејке, гејеви, бисексуалци и транссексуалци искористе уставно право на мирно окупљање ослањајући се на законе и међународне повеље.

"`Поворка поноса` неће бити парадирање нити провокација, већ озбиљан политички протест којим ће наведена популација постати видљива и којом ће се рећи 'не' скривању и дискриминацији, а 'да' равноправности и толеранцији. Зато је сарадња са `Егзитом` логичан корак, јер је то институција која константно ради на промени свести грађана Србије и за прву `Поворку поноса` у Србији подршка такве врсте је веома значајна", констатовала је Вучковићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog