Društvo

Због новог Правилника, многи могу остати без посла

БАЊА ЛУКА - Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске затражили су данас одгађање примјене Правилника о финансирању основних и средњих школа, јер би, како наводе, његовом примјеном велики број радника остао без посла.


Синдикалци траже да се Правилник почне примјењивати од школске 2010/2011. године, јер би до тада "одређени број просвјетних радника требало да буде пензионисан, па не би било вишка радника".

Предсједник Синдиката образовања, науке и кутлтуре РС Стеван Милић рекао је да се Правилником повећава број ученика у одјељењима што аутоматски доводи до смањења броја одјељења и вишка просвјетних радника, те да би око 500 радника могло остати без посла због повећања седмичне норме часова у средњим школама за наставнике језика и математике са 18 на 20 и за остале предмете са 20 на 24.

Он је нагласио да је за просвјетне раднике неприхватљив и правилник о четрдесточасовној радној седмици према којој би морали у школи проводити седам часова дневно.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС рекао је да затварање малих школа у РС треба такође да се усклади са бројем просвјетних радника тако да они не остану без посла и у договору са родитељима и локалном заједницом.

Према његовим ријечима, предвиђено је затварање 63 мале школе, а већ је донесена одлука о затварању 23.

Он је нагласио да Министарство просвјете и културе РС приликом доношења појединих правилника произашлих из Закона о основном образовању и васпитању није консултовало социјалног партнера истичући да синдикат, уколико буде потребно, ове акте може судским путем поништити.

Милић је изразио наду да ће ресорно министарство и синдикат наћи адекватна рјешења, те најавио да ће Синдикат у одбрани својих ставова ићи до краја не искључујући ни могућност штрајка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog