Nauka

До 2050. од Алцхајмера обољева 106 милиона људи

БАЛТИМОР - Чак 106 милиона људи широм планете обољеће од Алцхајмерове болести до 2050. године, а највеће "жариште" биће у Азији гдје је и сада највише обољелих - резултати су до којих су дошли истраживачи са Медицинског факултета универзитета "Џонс Хопкинс" у Балтимору, у америчкој држави Мериленд.


Према овом истраживању, очекује се да ће се број људи који пате од Алцхајмерове болести до 2050. године учетворостручити.

Око 43 одсто обољелих у будућности захтијеваће високи ниво његе, наводе стручњаци, оцјењујући ситуацију 2050. године као "глобалну епидемију".

Истраживање је показало да ће се највеће повећање броја обољелих од Алцхајмера појавити у Азији, гдје тренутно живи готово половина обољелих пацијената.

Статистички подаци и болно посматрање вољених особа како тону у болест, наводи све више људи да предузму све што могу како би спријечили почетак Алцхајмерове болести.

Истраживачи са Универзитета Калифорније указали су да људски мозак почиње да показује знаке старења још у раним двадесетим годинама.

Према процјенама калифорнијског тима стручњака, само једна трећина фактора који утичу на меморију и дуготрајно здравље мозга, генетички су предодређена.

Истраживачи наглашавају да је већина фактора који утичу на здравље мозга у ствари под нашом контролом, као што су начин живота и лично здравље - наводе медији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog