Društvo

Стразбур: Нови визни режим за Србију, Црну Гору и Македонију

СТРАЗБУР - Колегијум Европске комисије донио је јуче у Стразбуру једногласну одлуку да се Савјету ЕУ у даљу процедуру упути званични приједлог о либерализацији шенгенског визног режима за грађане Србије, Македоније и Црне Горе.


Ову одлуку ће данас у 11.00 часова у Бриселу званично објавити европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Жак Баро и комесар за проширење ЕУ Оли Рен.

БиХ и Албанија нису добиле зелено свјетло у овом кругу, али Европска комисија се нада да неће бити превеликог кашњења између прве и друге групе земаља којима ће бити одобрена визна либерализација.

Званични приједлог да Македонију, Србију и Црну Гору ставе на бијелу шенгенску листу биће упућен на адресу 27 чланица ЕУ.

Очекује се да ће све земље прихватити приједлог о безвизном путовању за грађане ове три земље настале распадом из бивше Југославије, али процедура не захтијева једногласност.

Прошлог мјесеца Савјет министара ЕУ дао је генералну подршку овом приједлогу.

Европска комисија јуче је засједала у Стразбуру на маргинима прве сједнице новог Европског парламента.

Шенгенска интеграција обухвата готово све чланице ЕУ, осим Велике Британије и Ирске, које су својевољно иступиле из овог споразума. Бугарска, Румунија и Кипар још нису испуниле услове да се укључе у шенгенски круг земаља.

Уз ЕУ чланице, у зони шенгена су Норвешка и Исланд, а на путу да то постану, су и Швајцарска и Лихтенштајн.

Унутар шенгенске зоне грађани могу слободно путовати без задржавања и контроле на границама, али било која земља, чланица зоне, може у сваком тренутку, према својој процјени, поново привремено увести контролу пролаза странаца. То се догађа и у неким безбједносно осјетљивим тренуцима, на примјер у вријеме појачане опасности од терористичких напада.

Од земаља насталих из бивше Југославије једино Словенији и Хрватској нису уведене визе за путовање у земље ЕУ. Од земаља које су биле на црној шенгенској листи, једино су Бугарска и након ње, Румунија успјеле промијенити свој статус.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog