Društvo

Угљевик: Отпуштени сви радници Фабрике обуће ''Севен''

БАЊА ЛУКА - Погон угљевичке Фабрике обуће "Севен", чији радници штрајкују већ три и по мјесеца због неисплаћених плата и доприноса, запечаћен је, а одлуком италијанског послодавца преосталим радницима уручена су рјешења о отказу.


Пореска управа Републике Српске недавно је запечатила производни погон "Севена", чија су дуговања достигла 1.200.000 КМ и која се свакодневно повећавају због дневних камата.

Радници истичу да им је преостало још само да се ангажују да стечај "Севена" буде обављен што прије како би се могла измирити дуговања.

Потпредсједник Синдикалне организације "Севена" Љубо Лукић каже да су скоро сви пријављени радници, њих 180, добили отказе без ваљаног образложења.

Лукић је подсјетио да је у првој тури 70 радника добило отказе, јер су за италијанског послодавца били "непослушни и довољно дрски" да послије двије и по године рада оснују синдикалну организацију, док су недавно противзаконито отказ добили и остали.

Он наглашава да су радници мимо закона одјављени, те да сада нису пријављени ни на Биро рада ни у "Севену".

Према Лукићевим ријечима, отпуштања се косе са законом и послодавац на овакав начин жели да раднике лиши права на надокнаду од стечаја, због чега се у Синдикалној организацији максимално ангажују како би их поново вратили у фирму.

"Севен" је прошле године производио 25 000 пари обуће мјесечно и веома добро зарађивао, радницима су плате дијељене у ковертама, а новац су, како кажу, по преузимању морали да врате у финансијску службу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog