Društvo

O ''Добровољачкој'' 23. и 24. јула у Лиону

БЕОГРАД - У сједишту Интерпола у Лиону ће 23. и 24. јула бити одржан састанак представника Интерпола и правосуђа Србије о потјерницама које је Београд расписао за осумниченима у случају "Добровољачка улица", изјавила је министар правде Србије Снежана Маловић.


"Током следеће недеље, односно 23. и 24. јула, биће одржан састанак у седишту Интерпола у Лиону коме ће присуствовати представници Интерпола, Тужилаштва за ратне злочине, Већа за ратне злочине и Министарства правде. Указаћемо им на снагу наших аргумената поводом објављивања потернице у овом предмету, али и у другим предметима ратних злочина", рекла је Маловићева.

Она је нагласила да су српски органи учинили апсолутно све што су могли да спријече повлачење потјерница за "Добровољачку".

"Наша канцеларија Интерполу је доставила све оно што је потребно за расписивање потернице", рекла је Маловићева.

Генерални секретаријат Интерпола донио је почетком јула одлуку којом су "црвене потјернице" Београда против држављана БиХ у случају "Добровољачка улица" дефинитивно обустављене

Генерални секретаријат одлучио је да ће наставити да прима захтјеве за објављивање "црвених потјерница" за ратне злочине, али само у случајевима када су ти захтјеви достављени од међународног суда, као што је Хашки трибунал, затим против држављана земље која је поднела захтјев, као и против држављана других земаља, уколико земља чији је особа држављанин не уложи протест.

Српско тужилаштво за ратне злочине расписало је међународне потјернице за 19 особа из БиХ због напада на колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992., између осталих и за бившим члановима ратног предсједништва БиХ Ејупом Ганићем и Стјепаном Кљујићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog