Društvo

Биометријски пасоши од 15. октобра

САРАЈЕВО - Издавање биометријских пасоша у БиХ могло би да почне 15. октобра, а грађани БиХ путовање у земље ЕУ без виза могу очекивати најраније 1. јула идуће године, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву на којој је промовисан биометријски пасош.


Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић објаснио је да се 15. октобра очекује испорука прве транше биометријских пасоша и да би од тог дана могло да почне њихово издавање грађанима.

"Данас је БиХ већ у фази издавања пасоша по биометријским условима што је један од кључних услова за либерализацију визног режима", истакао је Новић, док је представник Делегације Европске комисије у БиХ Борис Јарочевић прецизирао да брзина либерализације визног режима за БиХ зависи од испуњавања потребних услова.

"Првог октобра Европска комисија ће издати извјештај о тзв. спремности БиХ да испуни услове, а извјештај ће бити заснован на ономе што је у међувремену урађено у односу на листу услова коју ћемо властима БиХ доставити у току данашњег дана", рекао је Јарочевић.

Према његовим ријечима, БиХ ће након тога посјетити стручњаци Европске комисије који треба да стекну увид у стање на терену и направе процјену на основу чега ће Комисија дати нови приједлог о либерализацији визног режима.

"Од јануара до јуна идуће године може се очекивати нови приједлог", најавио је Јарочевић, додавши да се укидање визног режима за БиХ може очекивати минимално за шест мјесеци након што он буде укинут за друге земље, односно 1. јула 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog