Društvo

Робинсон у тродневној посјети Београду

ХАГ - Предсједник Хашког трибунала, судија Патрик Робинсон започео је данас тродневну посјету Београду током које ће се упознати са напретком Србије у процесуирању ратних злочина, саопштила је портпарол Судског дела Трибунала Нерма Јелачић.


Она је навела да ће током ове, прве званичне посјете Србији откако је именован на ту функцију, предсједник Трибунала разговарати са судијама Врховног суда Србије, судијама Вијећа за ратне злочине Окружног суда у Београду, са министром правде, руководством Националног савјета за сарадњу са Трибуналом, тужиоцем за ратне злочине и са представницима Мисије ОЕБС-а у Србији.

Јелачићева је саопштила да делагација Међународног црвеног крста данас закључује своју тродневну инспекцију Притворске јединице Хашког трибунала.

"Инспекција је дио редовног програма и најављених и ненајављених посјета представника Међународног црвеног крста, на основу споразума од маја 1995. године", прецизирала је она на редовном брифингу за новинаре.

Јелачићева је нагласила да Хашки трибунал сматра да су услови у притворској јединици у складу са највишим међународним стандардима и да се поштују права и потребе свих притвореника.

Она је саопштила да је Жалбено вијеће прихватило захтјев Владимира Лазаревића да му се продужи боравак на привременој слободи до 5. августа, имајући у виду његово здравствено стање и нарочито препоруку да у садашњем стању не путује авионом.

Жалбено вијеће је Секретаријату наложило да именује независног медицинског стручњака који ће бити задужен да прати промјене у Лазаревићевом здравственом стању.

Првобитном одлуком Лазаревићу је било одобрено да на привременој слободи буде од 25. маја до 25. јуна.

Лазаревићу се судило заједно са још петорицом бивших високих политичких, војних и полицијских званичника Србије и СР Југославије за злочине почињене на Косову у првој половини 1999. године.

Лазаревић, који је био командант Приштинског корпуса Војске Југославије, у фебруару ове године осуђен је на 15 година затвора, а предмет је у жалбеном поступку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog