Društvo

НСРС: Усвојен закон о вину и ракији

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о вину и ракији, који уређује производњу вина и ракије од грожђа и воћа, заштита географског поријекла вина и ракије, израда и вођење виноградског катастра, услови за стављање у промет вина и ракије, производња и услови за стављање у промет других алкохолних пића, која се производе уз употребу дестилата, као и рафинисаног етил-алкохола.


Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Вид Копања рекао је да основни разлози за доношење овог закона произилазе из чињенице да се савремена производња базира на производњи контролисане, квалитетне, безбједне и здраве хране која потрошачу гарантује здравствено сигурну храну.

"Овим законом прецизније су прописани услови које морају испуњавати објекти за производњу пића у погледу техничко-технолошке и кадровске опремљености, стручна контрола производње алкохолних пића, начин и методе испитивања квалитета, забрана употребе недозвољених средстава у производњи, као и других средстава која могу имати утицај на природна својства производа", навео је Копања.

Он је напоменуо да је један од циљева закона и осигурање високог нивоа заштите здравља потрошача и животне средине.

У казненим одредбама Закон предвиђа да новчаном казном у износу од 10.000 до 30.000 КМ буде кажњено привредно друштво или друго правно лице уколико стави у промет вино или ракију или друго алкохолно пиће или алкохол, који не испуњава прописане норме квалитета или услове паковања или декларисања.

Иста казна прописана је и ако се у просторијама у којима се производи вино и ракија држи, односно у производњи употребљава шећер, алкохол и друга средства, или ако се производња врши без контроле Републичког пољопривредног инспектора, не пакује или не декларише у складу са прописом којим се уређује њихов квалитет.

Закон ову висину казне прописује и ако се утврди да је податак о одликовању ракије или других алкохолних пића стављен на количине које нису добиле то одликовање односно признање, те ако вино или ракија носе ознаку географског поријекла, а нису произведена од грожђа или воћа на том подручју.

Новчаном казном од 6.000 до 18.000 КМ за прекршај биће кажњено привредно друштво или друго правно лице ако у производном листу не обезбиједи вођење података о употребљеној сировини, називу, количини и јачини вина, ракије или других алкохолних пића за сваки производ посебно, или ако не чува документацију која се односи на призводњу вина, ракије и других алкохолних пића до прописаног рока.

Јасна Лукић из СНСД казала је да нема довољно акредитованих лабораторија за контролу алкохолних пића.

Посланик ПДПЂуро Станојевић казао је да се неке одредбе у закону морају кориговати како би се заштитили мали произвођали вина и ракије, којих је и највише.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog