Društvo

Усвојено задуживање према ММФ

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је одлуку o прихватању задужења према Међународном монетарном фонду по стендбај аранжману у износу до 400.000.000 евра, што је трећина од 1.200.000.000 евра колико је укупно одобрено за БиХ.


Посланици су усвојили и закључак којим се задужује Влада РС да Народну скупштину полугодишње извјештава о подацима које се обавезала да ће достављати ММФ.

Образлажући одлуку о прихватању задужења, министар финансија РС Александар Џомбић рекао је да су средства кредита намијењена за подршку буџетима у РС и БиХ ради ублажавања ефеката свјетске економске кризе, очувања континуитета аранжмана валутног одбора, уз истовремено усвајање политика за рјешавање фискалног дебаланса и јачање финансијског сектора.

"Дозначавање средстава одобрених овим аранжманом условљено је испуњавањем обавеза ентитета садржаних у писму намјере којим је презентован економски програм земље са конкретним обавезама и циљевима ентитета", рекао је Џомбић.

Он је додао да је Влада РС у процесу преговора са ММФ понудила пакет уштеда у укупном износу 146.000.000 КМ, и то у Буџету РС у износу 66.000.000 КМ, буџету општина 25.000.000 КМ и буџетима фондова у износу 55.000.000 КМ.

Џомбић је нагласио да су услови под којима је ММФ одобрио трећи по реду аранжман за БиХ - рок отплате на пет година, период одгоде три године, свака транша да се отплаћује у осам једнаких кварталних рата након истека грејс периода, са промјењивом каматном стопом коју одређује ММФ и која тренутно износи 1,45 одсто годишње.

"Средства кредита биће дозначена Буџету РС у периоду од три године у траншама, а свака транша биће утврђена и дозначена накнадно након оцјене ММФ о успјешности провођења програма", рекао је Џомбић.

У завршној ријечи министар финансија РС рекао је да се највише обавеза из аранжмана са ММФ односи на Федерацију БиХ и да нису толико тешке када је ријеч о РС.

Одговарајући на примједбе опозиције о ревизорским извјештајима, Џомбић је истакао је ова влада једина која није имала негативне извјештаје Главне склужбе за ревизију јавног сектора, већ је имала два извјештаја са резервом.

Он је нагласио да не стоје тврдње да је аранжман са ММФ увод у уставне промјене.

У данашњем дијелу расправе посланик ПДП Зоран Ђерић рекао је да се поставља питање на шта ће бити утрошена средства ММФ-а, посебно ако се има у виду да Влада РС није прихватила амандмане на ребаланс Буџета РС за 2009. годину у којима су тражена већа издвајања за најугроженије социјалне категорије.

Ђерић је позвао Владу РС да повуче одлуку о куповини авиона вриједног 56 милиона америчких долара и остале непрофитабилне одлуке. Он сматра да ће се неке општине РС које се налазе у очајној ситуацији, ако им се не буде помогло, до краја ове године наћи пред банкротом.

Посланик СНСД Ненад Кесић рекао је да су примједбе опозиције о задужењу према ММФ и ребалансу буџета чисто политикантство и да опозиција негодује због позитивних ефеката које ће донијети средства ММФ.

Посланик СДС Душан Стојичић рекао је да СДС неће подржати аранжман задужења према ММФ, јер се из "писма намјере" види да ће "цијену овог аранжмана платити социјално најугроженије категорије".

''Влада је преузела обавезу не само да заустави раст плата, већ ће смањити плате. Шта то значи у условима када имате раст цијена и трошкова живота можете сами закључити'', рекао је Стојичић.

Уводно излагање о одлуци о прихватању задужења према ММФ по стендбај аранжману министар финансија РС одржао је јуче пријеподне, а његово излагање бојкотовали су посланици СДС, ПДП и СРС РС, напустивши скупштинску салу.

Расправа о овој тачки дневног реда трајала је јуче поподне и настављена јутрос.

У Народној скупштини РС траје пауза, јер је сједницу због недостатка кворума прекинуо предсједник парламента Игор Радојичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog