Nauka

Пасош за високо образовање

Ученици друге генерације Програма Међународне Матуре (International Baccalaureate Diploma Programme IB DP) у Гимназији Бања Лука, успјешно су завршили своје двогодишње школовање и уписали се на престижне свјетске универзитете.


"Након тешког почетка и осредњих резултата, које су постигли ученици прве генерације, финансијско стање школе знатно је побољшано, тако да сада располажемо квалитетно опремљеним учионицама, богатом библиотеком и врхунски едукованим наставним особљем, што је уродило одличним оцјенама друге генерације матураната ИБ ДП", објашњава Натсанда Тадић, координатор Програма међународне матуре у Бањалуци.

Тадићева додаје да, иако је програм код нас још у повоју, бањолучки ђаци су показали да могу да остваре резултате равне онима које постижу ученици ИБ школа, које у свијету постоје и по више од 40 година.

Једанаест ученика остварило је на завршним испитима у мају 2009. године број поена већи од 24, чиме су стекли право на додјелу двојезичне ИБ дипломе, док ће два ученика, који су остварили мањи број бодова, добити ИБ сертификате, али и шансу да у новембру поново полажу предмете за које мисле да могу остварити већи број поена.

"Разлика између ИБ дипломе и сертификата је у њиховој валидности приликом уписа на факултете. Већина универзитета не прави разлику између једног и другог, али они најпрестижнији, попут Оксфорда, на примјер, као јасан услов постављају одређени број бодова као доњу границу", објашњава Тадићева и додаје да управо шанса за упис на водеће свјетске факултете и јесте разлог због којег ђаци бирају ИБ ДП.

Шанса за упис на водеће свјетске факултете и јесте разлог због којег ђаци бирају ИБ ДП

"Одабрала сам ИБ јер сам сматрала да ћу, кроз наставу која се одржава на енглеском језику, те с међународном дипломом коју не треба нострификовати и на којој не пише да ли је стечена у Лондону, Каиру или Бањалуци, имати боље шансе да се упишем на неки од признатих европских факултета. Тако се и догодило и примљена сам на француски Поитиерс", прича ученица Милија Шимлеша, која је на мајским резултатима ове године остварила укупно 32 од максималних 45 поена.

Скала оцјена у ИБ програму је од 1 до 7, а њихов збир, заједно с максимално три бода, која се стичу кроз израду завршног есеја и есеја из предмета теорија знања, носи 45. Сви ученици дужни су похађати наставу из математике, матерњег и енглеског језика, а поред набројаних, бирају и по три из неке од понуђених група предмета. Ученици сами одлучују која три предмета ће изучавати на вишем нивоу (с већим бројем седмичних часова), а које на нижем. Програм је намијењен ђацима трећег и четвртог разреда средње школе, а током двогодишњег школовања, ученици су дужни обавити и низ ваннаставних активности, обједињених у предмет назван КАС (креативност, акција, служба).

"Захваљујући ЦАС активностима нашим ученицима константно се пружа шанса да путују, посјећују друге ИБ школе и учествују у низу активности и пројеката. Инсистира се на њиховом самосталном раду, размишљању, креативности и активном учешћу у животу заједнице.

Ове јесени наша школа организоваће 1. међународни рафтинг/фолклор ИБ скуп, гдје ће се окупити ИБ ученици и наставници из Београда, Мостара, Подгорице, Прага, Сарајева и Скопља, како бисмо их упознали с природним љепотама, али и традицијом Републике Српске", изјавила је координатор Програма.

Њене ријечи о самосталном раду потврђује и ученица Лела Драганић, која каже да је ИБ "савршен избор за оне који заиста желе да нешто науче о предметима који их интересују, а не само да памте чињенице, које ће заборавити чим добију оцјену".

"Због природе програма сви смо били приморани да извршавамо задатке, који су понекад, како кажу наши професори, били на универзитетском нивоу", казала је она.

Поносна на Лелу и остале ученике, координатор програма је изјавила како је срећна, јер су сви укључени у програм, с много стрпљивости, ентузијазма и недовољно плаћеног труда, ипак успјели да истрају и не посустану пред великим препрекама, на које су наилазили током прве двије године.

Контакт:

Припреме за упис четврте генерације ученика су у току, а све информације могуће је добити на телефоне 051/216-516 и 066/206-629, е-пошта banjaluka.coordinator@gmail.com или на www.ibo.org.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog