Društvo

Повећана тражња за пасошима Србије

БАЊА ЛУКА - У Конзуларном представништву Србије у БиХ очекују повећано интересовање грађана БиХ за држављанство Србије, након што је Европска комисија овој држави дала препоруке за укидање виза.


Конзул Србије у БиХ, Драгиша Пантелић, рекао је да постоји могућност да Београд убрза процедуру за добијање држављанства Србије за грађане БиХ, али да ће се о томе расправљати тек у септембру.

Потпредсједник Владе Србије Млађан Динкић, који је у уторак боравио у Бањалуци, сматра да је потпуно оправдано убрзање процедуре да би грађани БиХ добили држављанство Србије.

"Мислим да та ствар свакако мора да се реши, јер ми је логично да уколико Хрвати имају то право, зашто се то исто не би урадило када су Срби у питању. Мислим да је убрзање процедуре сасвим оправдано", рекао је Динкић.

У МУП Србије су, пак, рекли да Србија неће разматрати поједностављивање, нити убрзавање процедура за додјељивање држављанстава грађанима БиХ све док Европска комисија Србији не упути званичан документ о укидању виза тој земљи.

"Чекамо став Европске комисије, па ћемо након тога доносити одлуке. То је све што за сада знамо о томе", речено је у МУП Србије.

Конзул Србије у БиХ сматра да је трајање процедуре за стицање држављанства искључиво техничко, а не политичко питање, те да треба запослити више људи уколико се процедура жели убрзати, јер се свакодневно обрађује више од хиљаду захтјева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog