Društvo

Mинистарство безбједности БиХ: Незаконите набавке

БАЊА ЛУКА - Министарство безбједности БиХ процедуре јавних набавки у 2008. години није провело у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, а попис средстава и извора средстава није извршило у складу са рачуноводственим прописима и упутством Министарства финансија и трезора БиХ, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.


У извјештају о ревизији пословања Министарства безбједности БиХ за прошлу годину наводи се да су недостаци и пропусти утврђени у свих шест контролисаних битних ставки.

"Министарство је у 2008. години набавило горива у вриједности 99.719 КМ, а оцјена квалификованости понуђача није извршена у складу са условима у тендерској документацији. Понуђач ОМВ Сарајево, који је у билансу за 2007. годину исказао губитак, није одбијен, док је `Енергопетрол` Сарајево због исте ситуације одбијен", наводи се у извјештају.

У Извјештају се истиче да је изабрани добављач "Хифа Петрол" Сарајево добио максималан број бодова због рока плаћања од 61 дан, а утврђено је да је плаћање вршено и прије уговореног рока.

"Канцеларијски материјал набављен је у износу од 60.464 КМ од фирме `Дефтер` на основу појединачних цијена робе, а не на основу укупне вриједности понуде, што је супротно Закону о јавним набавкама", пише у ревизорском извјештају.

Трошкови за поправке и сервисирања возила, наводи се у извјештају, износили су 63.280 КМ.

Процедура избора добављача проведена је путем више врста поступака, што такође није у складу са Законом о јавним набавкама.

Цјелокупан систем интерних контрола, наведено је, није разрађен и дефинисан на прецизан начин.

Министарство је два пута извршило преструктурисање расхода у укупном износу од 545.000 КМ - једном 255.000 КМ са земљишта на грађевине, а други пут 290.000 КМ са текућих издатака на капиталне издатке, што може да има утицаја на пословање у будућем периоду, навели су, поред осталих замјерки, ревизори.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић јуче је донио одлуку о Садовићевој смјени, коју је упутио у парламентарну процедуру.

Одлука о Садовићевој смјени ступиће на снагу кад је потврди Представнички дом Парламента БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog