Svijet

Клинтонова тражи од Индије подршку Пакистану

ЊУ ДЕЛХИ - Америчка државна секретарка Хилари Клинтон, позвала је Индију да подржи Пакистан у борби против тероризма, али влада у Њу Делхију захтијева да најприје види резултате, пре него што са Исламабадом почне званичне мировне преговоре.


Секретар Клинтонова је допутовала у Мумбај, где ће боравити у петодневној посјети, како би ојачала односе с Индијом, земљу за коју је амерички предсједник Барак Обама рекао да представља свјетску силу у успону.

Поред разговора о широком распону тема, Клинтонова ће, како се очекује, покушати да ублажи тензије између Њу Делхија и Исламабада, заоштрене послије прошлогодишњих терористичких напада у индијској финансијској престоници Мумбаију.

Премијер Индије, Манмоан Синг, и његов пакистански колега, Јусуф Раза Гилани, сложили су се у четвртак на застанку током самита несврстаних земаља у египатском љетовалишту Шарм ел Шеик, да се њихове државе заједнички боре против тероризма.

Премијер Синг, међутим, инсистира да Пакистан, прије почетка званичних преговора, казни одговорне за нападе у Мумбаију.

У изјави за лист „Тајмс оф Индија", уочи посјете тој земљи, Хилари Клинтон је подсјетила да су и Индија и Сједињене Америчке Државе искусиле терористичке нападе.

„И једни и други тражимо безбједнији свет за своје грађане. Требало би да ојачамо сарадњу на плану одбране и правосуђа и да подржимо Пакистан, обзиром на то да се та земља суочава са насиљем и екстремизмом", рекла је Клинтонова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog