Društvo

Укидање виза грађанима БиХ 1. јула наредне године?

САРАЈЕВО - Амбасадор у Мисији БиХ при ЕУ у Бриселу Осман Топчагић сматра да је реално очекивати да визе за грађане БиХ буду укинуте 1. јула наредне године уколико до октобра буду испуњени сви услови које је Брисел поставио пред власти у БиХ.


Топчагић је рекао да је ЕУ свјесна импликација које произилазе из одлуке Европске комисије да грађанима Србије, Македоније и Црне Горе од 1. јануара 2010. године буде укинуте визе и да зато постоји спремност да се са мањим одгађањем донесе препорука за укидање виза и власницима пасоша БиХ

Он је додао да БиХ до октобра треба дати извјештај о томе колико је испунила услова након чега ће Европска комисија послати мониторинг тим да провјери да ли је учињено све што се захтјевало.

Топчагић је рекао за да се БиХ највише замјера што још није почела са издавањем биометријских пасоша, по чему је Албанија боља.

Он није могао да одговори на питање да ли има могућности да се у одлуку о укидању виза грађанима Србије, Црне Горе и Македоније, која ће бити донесена највјероватније на сједници Савјета ЕУ 30. новембра и 1. децембра, угради и БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog