Društvo

Беванда: Дуговања ФБиХ би могла достићи 400 милиона КМ

САРАЈЕВО - Замјеник федералног премијера и министар финансија Вјекослав Беванда рекао је да ће укупна дуговања буџета ФБиХ до краја године износити невјероватних 400 милиона КМ, уколико не буде коригован у односу на првобитне планове које је одобрио парламент.


Беванда је нагласио да ће у том случају, већ у септембру недостајати новац и за реализацију приоритетних обавеза, попут исплате инвалиднина, трансфера за пољопривреду, избјеглице и плате запослених.

Према његовим ријечима, ребаланс буџета у ФБиХ је неминовност, јер укупно остварени приходи без финансирања, за првих пет мјесеци ове године остварени су у износу од 463,8 милиона КМ, што је за 32,3 милиона КМ или 6,5 одсто мање него у исто вријеме прошле године, док је у односу на план мање за 202 милиона КМ или 31 одсто.

"Нисам сујетан на покушаје корекције постигнутих договора са ММФ, већ се занемарује чињеница да смо већ једном постигли јасан договор и обавезали се да ћемо га провести. Да би смо нешто мијењали, једини начин су нови преговори и захтјев да нам та међународна финансијска институција одобри нова рјешења", рекао је Беванда .

Он је напоменуо да је само у прва четири мјесеца Влада ФБиХ у буџету направила неплаћене обавезе у износу од око 40 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog