Društvo

Саслушање свједока егзекуције над Михаиловићем

БЕОГРАД - Тужилаштво Србије ће наредне седмице саслушати свједока за кога постоје поуздани подаци да је командовао стрељачким водом који је извршио смртну казну над вођом четничког покрета Драгољубом Дражом Михаиловићем, изјавио је државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен.


"Тај човек је официр бивше Југословенске народне армије. Присуствовао је Михаиловићевом стрељању као један од команданата стрељачког вода. Овај сведок се није сам пријавио комисији за откривање истине о погубљењу Драже Михаиловића. До њега смо дошли упоређивањем изјава других сведока и 99 одсто смо сигурни да је присуствовао егзекуцији", објаснио је Хомен.

Он је за рекао да ће Тужилаштво саслушати још једног свједока за кога се сумња да је узео дио документације који крије тајну о мјесту гдје су сахрањени посмртни остаци вође четничког покрета.

"Реч је о високом државном функционеру из 80. година прошлог века. Имамо званични записник из кога се јасно види да није предао комплетну документацију када ју је носио из једне у другу службу", нагласио је Хомен.

Припадници Одсјека заштите Народа (ОЗН-а) ухапсио је 12. марта 1946. године четничког војводу Дражу Михаиловића, а 10. јуна изведен је пред суд.

Осуђен је 15. јула на смрт стријељањем због, како је објашњено, ратних злочина и велеиздаје.

Стријељан је 17. јула 1946. године у Лисичијем Потоку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog