Društvo

Хаг: Сутра пресуде Милану и Средоју Лукићу

ХАГ - У Хашком трибуналу сутра ће бити изречена пресуда Милану и Средоју Лукићу, које оптужница терети за злочине почињене у Вишеграду и околини, у прољеће 1992. године.


Тужилаштво је у мају, у завршној ријечи затражило да обојица оптужених, како су навели, проведу остатак живота у затвору, док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице.

Суђење Лукићима је трајало од јула 2008. до априла ове године. Саслушано је 45 свједока оптужбе, три свједока Средоја и 28 сведока Милана Лукића, док је претресно вијеће позвало укупно четири свједока.

Према наводима оптужнице, Милан Лукић је био вођа паравојне групе "Бели орлови" или "Осветници", која је сарађивала са локалном полицијом и војним јединицама, заводећи, како се наводи, терор над локалним муслиманским становништвом од 1992. до 1995. године.

Миланов рођак Средоје, како наводи оптужба, био је припадник те јединице.

Лукићи су оптужени за лично учешће у убиству око 70 жена, дјеце и старијих особа у кући у Пионирској улици у Вишеграду.

Жртве су 14. јуна 1992. године, затворене у једну просторију у кући која је након тога запаљена.

За обојицу оптужених наводи се да су "око 70 жена, дјеце и старијих муслимана прислили да уђу у једну кућу у вишеградском насељу Бикавац, након чега су блокирали све излазе и у кућу убацили неколико експлозивних направа.

Оптужница их терети и за наводна премлаћивања муслиманских заробљеника у логору у касарни у Узамници у Вишеграду.

Милан Лукић је у неколико тачака оптужен за убиства, укључујући вишеструка убиства муслиманских мушкараца на обали Дрине, као и за убиство једне муслиманке у вишеградском насељу Поток.

Милан и Средоје Лукић првобитно су били оптужени заједно са Митром Васиљевићем, који је у јануару 2000. и пресудом Жалбеног већа изреченом у фебруару 2004. године, осуђен на 15 година затвора.

Милан Лукић ухапшен је у Аргентини августа 2005. године, док се Средоје Лукић предао властима Републике Српске у септембру исте године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog