Društvo

Наталитет у Србији: Нимало добре прогнозе

БЕОГРАД - По стопи наталитета Србија је на последњем мјесту у Европи, а број дјеце по брачном пару је смањен са 4,1 на 0,81, утврдило је Министарство за социјалну политику.


У прошлој години у Србији рођено 30.000 беба мање него што је потребно за просту репродуктивну замјену становништва, а годишње се у земљи обави око 200.000 абортуса.

Најпесимистичкије прогнозе стручњака кажу да ће, ако се овако настави, Срби за 500 година и биолошки изумријети.

"Већ 2100. године у централној Србији биће само 2.100.000 становника, Војводини 800.000, док би на Косову и Метохији тај број, према садашњем популационом тренду, био чак 4,4 милиона. Дакле, у својој држави бићемо национална мањина", тврди мр Биљана Спасић, професор из Крагујевца и експерт за "бијелу кугу".

Она каже да забрињава и смањење броја склопљених бракова, којих је за протекле двије деценије за четвртину мање.

"Трећина брачних парова нема потомство. Тренутно око 800.000 грађана тражи помоћ лекара како би постали родитељи", навела је Спасићева.

Све то за посљедицу има пражњење животног простора Срба.

Статистика показује да Срби нестају као народ у чак 80 одсто округа у Србији. У Шумадији се последње деценије број житеља смањио за 116.602.

Највише се демографски смањио Златиборски округ, за 18.654 становника. У основним школама на Златибору нестало је 60 одјељења са по 30 ученика.

Најтежа ситуација је у планинским сеоским срединама око Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Косјерића и Бајине Баште, гдје су остала ријетка старачка домаћинства.

Убрзано без Срба остају Зајечарски, Браничевски, Борски и Пиротски округ.

"Ситуација је јако драматична јер општина Димитровград умире на ногама. Млади одлазе јер за њих нема посла, ни услова за нормалан живот. Предвиђања говоре да ће 2022. године Димитровград имати само 6.543 становника. Ништа боља ситуација није ни у општинама Црна Трава и Бабушница. Читава источна Србија се празни", рекао је предсједник димитровградске општине Веселин Величков.

У Рашкој области број Срба последњих година се преполовио, док је број Бошњака са 81.418 нарастао на 142.837. У Новом Пазару и Сјеници, на примјер, тек сваки пети житељ је Србин.

"Срби су феномен, неће да раде, а иду у кафане, неће да рађају децу, а беже у иностарнство", рекао је Момир Ковачевић, члан хуманитарне организације "Стара Рашка" из Сјенице, која је оженила 200 српских момака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog