Društvo

Синдикат не прихвата приједлог Зекстра - Делте

БАЊА ЛУКА - Синдикални одбор бањолучке Робне кућа "Боска" сматра неприхватљивим нове приједлоге србијанског конзорцијума "Зекстра-Делта" и тражи са њима нове преговоре, рекла је предсједник Синдиката Робне кућа "Боска" Бранка Гостић.


Гостићева је истакла да се приједлогом "Зекстра-Делте" нарушавају Закон о раду Републике Српске, колективни уговор и купопродајни уговор са Владом РС.

"Сви радници `Боске` су на колективном годишњем одмору до 27. јула, тако да Синдикални одбор не може ништа учинити док се радници не врате са одмора", додала је Гостићева.

Конзорцијум "Зекстра-Делта" предлаже да се отпусте сви радници, уз намјеру да им се, по пристанку на прекид радног односа, исплате заостале плате, топли оброк, превоз, регрес, отпремнине за пензију и друге накнаде, те обезбиједи повезивање радног стажа.

Запосленима који испуњавају услове за пензионисање, поред повезивања радног стажа, Конзорцијум нуди отпремнину у висини три просјечне плате, а онима који још не могу још у пензију, исплату 70 одсто законом утврђених обавеза.

Радници "Боске" који ово прихвате морали би се, према условима које је поставио нови власник, одрећи тужби против "Боске" за досадашње неизмирене обавезе, те уговором обавезати да се тиме сматрају у потпуности намиреним и да одустају од даљих захтјева.

Конзорцијум је овластио директора "Боске" Љубомира Дакића да свим радницима предложи потписивање акта о престанку радног односа.

У "Боски" је запослено 235 радника, који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накада за превоз, нити доприноси за социјално и пензијско осигурање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog