Društvo

Jавна расправа о руралном развоју РС

БАЊА ЛУКА - Проблеми руралних области у Републици Српској углавном се односе на низак доходак и ограничену могућност запошљавања, висок ниво незапослености, ниво прихода нижи од просјечних, нижу конкурентност, те смањивање популације, а Нацрт стратешког плана у овој области представља прекретницу у поимању развоја у овој области, речено је данас на јавној расправи о овом нацрту.


Током завршне јавне расправе, која је данас одржана у Бањој Луци, истакнуто је да Стратешки план руралног развоја својом структуром и мјерама треба да удовољи потребама руралног простора РС према начелима савремених програмирања развоја руралних подручја и заједница.

То се темељи на полазиштима стварања услова за преструктурисање и одржив развој производних дјелатности, привреде и услужних дјелатности, побољшању доступности јавних добара ради постизања квалитета живота, као и прилагођавању захтјевима који произилазе из процеса придруживања БиХ Европској унији, истакнуто је током јавне расправе.

Представник Одјељења за рурални развој из Министарства пољпривреде, шумарства и водопривреде РС Марко Срдић рекао је да је Нацрт стратешког плана руралног развоја РС од 2009. до 2015. године у зарвршној фази и да је то реална основа за системски приступ рјешавању проблема из ове области.

"До сада је рурални развој посматран кроз призму аграрних мјера и призму развоја пољопривреде, а овај план је уједно и прекретница у самом поимању руралног развоја", рекао је Срдић.

Он је навео да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС преузело водећу улогу у изради стратегије и провођењу политике руралног развоја, те да је с обзиром на комплексност тог појма, неопходно да се у то укључе и друге институције и организације.

Срдић је додао да се након обављених јавних расправа овај документ упућује у даљу процедуру, на Владу па у Народну скупштину РС, изразивши увјерење да ће бити усвојен као стратешки документ, који ће касније индуковати акционе планове са дефинисаним појединим роковима за провођење одређених предвиђених мјера, носилаца послова, институција и слично.

Јавне расправе о овом нацрту одржане су у Требињу, Источном Сарајеву и Бијељини.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog