Društvo

Свињски грип: 109 0бољелих у Србији

БЕОГРАД - У Србији је до данас потврђено 109 случајева оболијевања од новог грипа типа "А" (Х1Н1), саопштено је из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".


Пошто је пређена граница од стотину обољелих, више није потребно лабораторијско испитивање сваког сумњивог случаја, већ само оних са тешком клиничком сликом, наводи се у саопштењу.

Обољеле особе су са подручја Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде и Чачка.

Контакти обољелих особа налазе се под здравственим надзором.

Међу обољелима су 63 особе које су боравиле на музичком фестивалу "Егзит", од чега су 48 држављани Србије, и шест страних спортиста учесника Универзијаде.

Најновија истраживања показују да се смртност од грипа изазваног новим типом вируса ''А'' креће између 0,06 одсто и 0,0004 одсто, за разлику од раније процијењене у Мексику 0,4 одсто, што је повезано са оболијевањем млађих људи и примјеном успјешне терапије код тежих случајева болести.

Закључно са јучерашњим даном, у Европи је пријављено 16.378 обољелих, са 33 смртна исхода, и то 29 у Великој Британији и четири у Шпанији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog