Društvo

Данас избор 28 финалиста за нова свјетска чуда

БЕОГРАД - Међународна организација "Њу севен вондерс" (New 7 Wonders) објавиће данас називе 28 финалиста у избору за нових седам свјетских чуда природе, а експертски тим ће до љета 2011. године обавити коначну селекцију на основу доказа и научних образложења.


Из туристичког предузећа "Планинка" наводе да је за тај избор номиновало Ђавољу Варош, код Куршумлије, те да је путем интернет гласања, које је завршено 7. јула, овај кандидат освојио више гласова од броја становника Србије и тако доспио на листу "топ 77 кандидата".

Златко Вељовић, директор "Пролом бање", у близини Куршумлије и Ђавоље Вароши, оцијенио је то као велики успјех на промоцији домаћег природног феномена, али и Србије у свету, преносе београдски медији.

У првом кругу гласања за свјетска чуда, конкурисао је 441 природни феномен из цијелог свијета, а у другом кругу 261.

Ђавољу Варош чине два у свијету ријетка феномена на једном месту.

Један од њих су 202 земљане фигуре атрактивног облика, високе и до 15 метара, настале ерозијом тла, о чијем стварању постоји и више легенди и прича, а други феномен су два у свијету веома ријетка извора воде са високим процентом минерализације, каквих је у свијету укупно седам.

Подршку номинацији Ђавоље Вароши и двогодишњој кампањи у избору за седам свјетских чуда природе дали су Туристичка организација Србије и Министарство за дијаспору.

Према подацима "Планинке", послије номинације, Ђавољу Варош је протекле двије године посјетило више од 80.000 туриста из земље и иностранства.

Поводом проглашења 28 финалиста, "Планинка" данас организује свечани обилазак Ђавоље Вароши.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog