Društvo

Министарство иностраних послова БиХ: Потрошено 49 милиона КМ

БАЊА ЛУКА - Ревизори БиХ констатовали су да је Министарство иностраних послова БиХ у прошлој години потрошило 49 милиона КМ, да није поштовало Закон о јавним набавкама, те да су радници примани нетранспарентно, док правдање путних трошкова није обављано у законском року.


Констатовано је да иако је Министарство планирало буџет за 522 запослена, 480 запослених је потрошило више од 49 милиона КМ.

За накнаде трошкова запослених потрошено је пола милиона марака, на путне трошкове 2,3 милиона КМ, а више од 1,6 милиона КМ на телефоне и пошту, док је кршећи Закон о јавним набавкама потрошено 830.000 КМ.

Ревизори су констатовали да је за авионске карте у Министарству потрошено 577.249 КМ и то преко компаније "Био турс", Хасана Ченгића, без спроведене јавне процедуре о набавкама.

Процедуре нису поштоване ни приликом услуга штампања, за шта је у прошлој години потрошено више од 51.000 КМ, а ревизори истичу да је Министарство за штампање Споразума о стабилизацији и придруживању изабрало најповољнијег добављача, али да је посао вриједан 26.408 КМ реализован без закљученог уговора.

У извјештају се наводи да је за набавку намјештаја планирано 150.000 КМ, а да је без тендера потрошено 34.000 КМ, за репрезентацију је потрошено 4.600 КМ без правдања рачуна, за новогодишњи пријем 6.732 КМ, а за новогодишње пакетиће утрошено је 4.600 КМ.

Приликом запошљавања у Министарству фаворизовани су одређени кандидати, па је десеторо њих примљено у стални радни однос послије непрекидног продужавања уговора о раду, при чему није вођено рачуна о транспарентности приликом запошљавања, наводе ревизори.

У Министарству иностраних послова током прошле године било је ангажовано 46 људи по уговору о дјелу и на тај начин је потрошена 63.571 КМ.

Ревизори истичу да правдање путних трошкова у већини случајева није вршено у законском року од пет дана, те да су поједина правдања вршена са закашњењем од четири мјесеца.

Потраживања по основу путних аконтација износила су 44.346 КМ, а са даном завршетка ревизије 16.731 КМ и углавном се односе на кабинет министра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog