Društvo

Бијељини потребна ''сигурна кућа''

БИЈЕЉИНА - Жене су због неинформисаности, страха или стида све чешће жртве насиља и због тога је Бијељини потребна сигурна кућа за коју је још прије три године израђена студија оправданости, али се тај посао већ дуго гура у страну, рекла је Мара Радовановић, потпредсједник Организације жена "Лара".


"Зато је неопходно да политичари, невладине организација, Центар за социјални рад, као и сви који су радили на стратегији оправданости дају допринос да Бијељина добије сигурну кућу", поручила је Радовановићева на синоћњој трибини о насиљу над женама коју је организовао Форум жена ПДП Бијељина.

Она је подсјетила да Влада Републике Српске издваја 70 одсто средстава за изградњу овакве куће а да општина треба да одобри 30 одсто. С обзиром на то да би у Бијељини била изграђена регионална сигурна кућа то би значило још мања издвајања за општину.

"У Бијељини имамо већи степен насиљ него нпр. у Америци и с обзиром на свакодневне позиве жена које немамо гдје смјестити заједно морамо анимирати општинску власт за изградњу сигурне куће", поручила је Радовановићева и нагласила да ни у једној сигурној кући у БиХ - Тузли, Модричи, Бањој Луци, Сарајеву, али ни шире нема мјеста за жртве насиља.

Она је износећи бројне случајеве насиља, гдје дјеца највише трпе, позвала жене да се ослободе страха и јаве се "Лари", те похвалила рад полиције која ефикасно реагује на сваки Ларин позив.

Од 1998. године насиље у породици, прије свега насиље над женама у сталном је порасту, а у посљедње двије године ова друштвена појава стагнира и на СОС телефон 1264 Организације жена "Лара" годишње се јави око 200 жена које су жртве, најчешће насиља својих мужева, подаци су ове организације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog