Društvo

Глухаковић: Влада неће дозволити угрожавање права радника '''Боске''

КОСТАЈНИЦА - Влада Републике Српске пажљиво прати шта се догађа у преговорима између Синдиката "Боске"' и већинског власника конзорцијума "'Делта Зекстра" и неће дозволити да буду угрожена права радника, изјавио је Срни министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.


''Влада РС не жели да се мијеша у преговоре, али неће дозволити било какво кршење прописа којим би била угрожена права радника `Боске`. Само ћемо пратити да ли се поштује законске процедуре, Закон о раду и Општи колективни уговор", рекао је Глухаковић током данашње радне посјете општини Костајница.

Он је навео да се тренутно чекају разултати сједнице скупштине акционара.

''Влада ће подржати све оно што буде договорено између садашњег власника, конзорцијума `Делта Зекстра` и Синдиката, али неће се мијешати и бити ничији адвокат или посредник'', рекао је Глухаковић.

Конзорцијум "Делта Зекстра" овластио је директора "Боске" Љубомира Дакића да свим радницима предложи потписивање акта о престанку радног односа.

Београдски конзорцијум изнио је намјеру да све обавезе према радницима "Боске", плате, топли оброк, превоз, регрес, отпремнине за пензију и друге накнаде, по пристанку на прекид радног односа исплати одмах, те обезбиједи повезивање радног стажа.

Предсједник Синдиката Робне кућа „Боска" Бранка Гостић рекла је јуче да Синдикални одбор сматра неприхватљивим нове приједлоге конзорцијума "Делта Зекстра", јер се њима нарушавају Закон о раду РС, колективни уговор и купопродајни уговор са Владом РС.

У "Боски" је запослено 235 радника, који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накнада за превоз, нити доприноси за социјално и пензионо осигурање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog