Društvo

10 одсто хране хигијенски неисправно

БАЊА ЛУКА - Директор Агенције за безбједност хране БиХ Сејад Мачкић изјавио је да су резултати мониторинга на подручју БиХ показали да је главни узрок хигијенске неисправности хране то што особље које ради са храном у процесу припреме, обраде и прераде не води довољно рачуна о хигијени.


Према његовим ријечима, од укупно 4 900 урађених анализа, код 522, односно више од 10 одсто од укупног броја испитаних узорака хране, утврђена је хигијенска неисправност.

Мачкић је у интервјуу за навео да је приближно исти проценат неисправних узорака хране из увоза и из домаћег индивидуалног сектора.

"Највећи проценат микробиолошке неисправности односи се на готова јела и воду за пиће, односно, конкретно на узорке млијека и млијечних производа, јаја, меса и производа од меса", каже Мачкић.

У погледу хемијске неисправности, како је рекао, највећи проценат неисправности односи се на присуство тешких метала у узорцима млинско-пекарских производа, млијека и производа од млијека, меса и месних прерађевина и присуство резидуа антибиотика у узорцима меса, млијека и меда.

Мачкић је додао да су за потребе мониторинга узимани узорци из објеката широм БиХ који послују са храном, а узимани су узорци поријеклом из домаће производње и увоза који се налазе на тржишту цијеле БиХ.

"Приближно је исти проценат неисправних узорака хране из увоза и из домаћег индивидуалног сектора", навео је Мачкић.

Он наводи да је у 2007. години у БиХ 6,9 одсто хране било хигијенски неисправно, у прошлој 6,6 одсто узорака, а то показује да се исправност хране повећава, као и да је број отрованих људи у БиХ у паду сваке године.

"Ми смо ушли у национални систем Инфосан мреже Свјетске здравствене организације, што је веома важно ако би дошло до тровања већег броја грађана, јер би тада могли брзо да реагујемо и сваког тренутка знамо шта се дешава у другим земљама", каже Мачкић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog