Društvo

Џомбић: Влада се са ММФ није обавезала на смањење плата

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић тврди да се Влада РС са Међународним монетарним фондом није обавезала да ће смањити плате буџетских корисника, не искључујући могућност да ће до краја године доћи до смањења плата.


"Нисмо преузели ту обавезу, а чак ни у писму намјера нема говора о смањењу плата. Преузели смо обавезу да усагласимо накнаде на свим нивоима и да кроз одређене ревизије извршимо уштеде око 12 милиона КМ, али нисмо преузели обавезу смањења плата", истакао је Џомбић.

Џомбић је рекао да су, без обзира на то, са представницима синдиката прије два мјесеца почели преговори о одређеном смањењу плата које би било орочено до краја године.

"Нисмо још постигли споразум, али се надамо да ћемо наићи на разумијевање и да ћемо до краја године ићи са одређеним смањењем плата", нагласио је министар финансија РС.

Он је рекао да РС има много бољу економску ситуацију од Федерације БиХ, Хрватске, Србије и да жели то и да задржи.

Џомбић је рекао да га нису погодили прошлонедјељни звиждуци опозиције када је у парламенту РС усвајан ребаланс буџета, истичући да такво понашање само показује њихову нервозу и немоћ, односно недостатак аргумената за било какву озбиљну критику.

"Опозиција је изгледа прижељкивала да ћемо ребалансом предложити смањење плата, пензија и инвалиднина и да ће Влада упасти у велике проблеме и суочити се са великим бунтом. Када су видјели да од тога нема ништа, остали су без аргумената за критику, разљутили се и узели пиштаљке у руке", појашњава Џомбић.

Џомбић је рекао да не размишља о оставци, поготово када такви захтјеви долазе од опозиције, закључујући да га на функцију министра финансија РС није предложила опозиција, већ премијер РС Милорад Додик и СНСД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog