Društvo

Бијељина: Ребалансом буџет смањен за око 30 одсто

БИЈЕЉИНА - Скупштина општине Бијељина усвојила је данас Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о овогодишњем буџету, којом је првобитно планирани буџет смањен за око 17.500.00 КМ - са 59.696.000 КМ на 42.142.000 КМ.


"Пет милиона се односи на кредитна задужења која смо ранијом скупштинском одлуком одлучили да користимо у наредној години, а 12.500.000 КМ су искључиво недостајућа средства, што је смањење за око 30 одсто", рекао је начелник Одјељења за финансије Милорад Софренић.

Софренић је изјавио да су плате радника општинске администрације смањене за 30 одсто, а осталих буџетских корисника од девет до 20 одсто. Он је напоменуо да су укупна годишња издвајања за одборничке плате мала, око 300.000 КМ, у односу на укупан буџет, те да се њиховим смањењем не би много допринијело.

"Плате одборника износе 700 КМ мјесечно и у односу на остале општине у РС драстично су мање и било би понижавајуће да имају скоро дупло мање плате од колега из других градова", рекао је Софренић образлажући чињеницу да одборничке плате нису претрпјеле удар економске кризе.

Он је додао да се водило рачуна да ребаланс најмање "погоди" најугроженије категорије, те су издвајања за Центар за социјални рад смањена за 16 одсто. Ребалансом су, како је рекао, највише угрожени спортски колективи, којима су издвајања смањена за скоро 40 одсто - са 2.550.000 КМ на 1.380.000 КМ.

Софренић је рекао да је смањење буџета за суфинансирање приватних дјечјих вртића на подручју општине Бијељина за 50 одсто директна посљедица економске кризе.

СО Бијељина је на данашњој сједници усвојила и неколико тачака из области урбанистичке регулативе, одлуку да се Градској топлани из буџета одобре средства од 40.000 КМ, те неколико информација о раду установа и предузећа за првих шест мјесеци.

Одборницима се данас обратила и делегација њемачког града Лангенхагена, братског града Бијељине, предвођена замјеником градоначелника Вилијем Минеом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog