Svijet

Холандска полиција: пожар у бараци Ане Франк је подметнут

АМСТЕРДАМ - Барака у којој је Ана Франк била приморана да ради прије него што је послата у њемачки концентрациони логор уништена је у пожару, саопштила је јуче холандска полиција.


У саопштењу се наводи да полиција инцидент третира као подметање пожара, али се истиче да је превише рано да би се говорило о антисемитизму као могућем мотиву.

Ана Франк је постхумно доживјела свјетску славу због дневника који је водила док се са породицом крила од нациста у Амстердаму током Другод свјетског рата прије него што су издани и ухапшени 1944. године.

Ана и њена породица присиљени су да раде у холандском логору Вестерборк на расклапању акумулатора у бараци за рециклажу. Ана је умрла у концентрационом логору 1945. године.

У вријеме када је пожар избио, барака је била у селу Вендаму и требало је да касније током године буде враћена назад на своју првобитну локацију у радном логору који је сада меморијални центар.

Полиција води истрагу о поруци која је објављена на интернету у којој се позива на спаљивање бараке, коју је неко поставио реагујући на објављену вијест да ће бити враћена у логор.

Дневник Ане Франк први пут је објављен 1947. године и до сада је преведен на више од 70 језика. То је и даље једна од најпродаванијих књига на свијету.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog