Republika Srpska

Зашто се не смањују каматне стопе у РС?

БАЊА ЛУКА - Каматне стопе у Републици Српској нису смањене и поред константног пада европске каматне стопе - еурибора, због недостатка новца на међународном тржишту, те високог кредитног ризика БиХ, наводе банкари.


Предсједник секције за банкарство Удружења економиста РС "Свот" Александар Љубоја рекао је за да је усљед свјетске економске кризе повећан ризик БиХ и да то има утицаја што камате нису снижене.

"Сада на тржишту имамо мањак новца и еурибор је изгубио онај значај који је имао у обиљу понуде. Еурибор се формира за оне земље које су стабилне, односно које имају мали ризик. С обзиром на то да је БиХ високоризична земља за улагање то битно утиче на цијену капитала. Зато ми данас имамо високе камате које су фиксне и не мијењају се са промјеном еурибора. Дакле, он није више примарни елемент који утиче на цијену капитала", каже Љубоја.

Према његовим ријечима, смањењем еурибора требало би да се смањује и цијена капитала, али се усљед чињенице да га нема довољно и да онај ко има урачунава ризик земље, долази до високе каматне стопе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog