Društvo

Липовац: За неразвијене општине 3,65 милиона КМ

БАЊА ЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Зоран Липовац рекао је да је у буџету ресорног министарства за ову годину предвиђено 3,65 милиона КМ као грант помоћи неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.


''Министарство је у мају уплатило прву траншу средстава из овог гранта у укупном износу 1.216.590 КМ, а у току је припрема за уплату друге транше'', рекао је Липовац .

Влада РС, истакао је он, донијела је одлуку према којој је изразито неразвијеним општинама омогућено да средства добијена из гранта помоћи могу користити за исплату плата и накнада запосленима у општини, уколико немају довољно средстава из редовних прихода буџета, тако да ће сада те општине моћи да дио тих средстава усмјере на исплату плата запосленима, што до сада није био случај.

Он је додао да је Влада раније донијела закључак да се с циљем ублажавања глобалне економске кризе свим општинама додијели укупно 30 милиона КМ, истакавши да укупно смањење прихода у буџету општина износи око 70 милиона КМ, тако да ће Влада општинама надокнадити готово половину тог мањка.

''У расподјели тих 30 милиона учествоваће све општине у РС, а средства су неповратна. Ово ће у значајној мјери олакшати живот и функционисање у општинама'', нагласио је Липовац и додао да је предуслов за добијање ових средстава усвајање ребаланса буџета у складу са препорукам Министарства финансија РС.

Он је рекао да је већина општина утврдила ребалансе буџета којима су смањиле потрошњу, и генерално гледано, врло одговорно су приступиле штедњи, што је посебно дошло до изражаја током преговора са Међународним монетарним фондом, јер су општине уштедјеле и више него што је ММФ тражио.

Липовац је истакао да су сви грађани у РС суочени са посљедицама које је изазвала свјетска економска криза, а да су те посљедице још израженије у изразито неразвијеним и неразвијеним општинама.

"Још није завршила ни прва година мандата, а већ има општина које имају нестабилну власт. До сада нисмо имали случај гласања о опозиву начелника општине, али у појединим општинама постоје најаве за то'', нагласио је он.

Честе прекомпозиције скупштинских већина доводе до нефункционалности скупштина тих општина и блокаде њиховог рада, рекао је Липовац и додао да у ''овим нестабилним општинама грађани плаћају цех неодговорности локалних политичара".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog